Książka i kulinarne inspiracje

Książka i kulinarne inspiracje

O zamiłowaniu do gotowania, poradach dotyczących gotowania, ulubionych składnikach i przede wszystkim o nowej książce Past Gubernatora Andrzeja Ludka „Świat zup Andre” rozmawiali Dorota Wcisła i Tomasz Michalik.

 

Andrzeju, skąd wzięło się Twoje zamiłowanie do gotowania, a w szczególności do zup? Czy gotowanie to dla Ciebie forma relaksu?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Myślę, że przyjemność konsumowania dobrych rzeczy jest uniwersalną radością, niezależną od wieku czy płci. Od dawna z ciekawością śledziłem przepisy i podglądałem kucharzy w akcji, a potem sam próbowałem swoich sił w kuchni.

Co skłoniło Cię do napisania książki kucharskiej o zupach? Skąd pomysł na taką tematykę?

Zupy zajmują wyjątkowe miejsce w polskiej kuchni. Polska kuchnia to prawdziwe królestwo zup, o niespotykanej różnorodności. Początkowo przepisy zapisywałem dla siebie i moich przyjaciół, którym gotowałem zupy. Z czasem narodził się pomysł, aby uporządkować te przepisy i podzielić się nimi z szerszym gronem odbiorców w formie profesjonalnej książki.

„Świat Zup Andre” to nie tylko książka z przepisami, ale również z filmami instruktażowymi. Dlaczego zdecydowałeś się na taką formę?

Zależało mi na tym, aby stworzyć kompletny i praktyczny przewodnik po świecie zup. Często czytamy przepisy, ale w momencie gotowania pojawiają się wątpliwości. Filmy instruktażowe pozwalają krok po kroku pokazać cały proces przygotowania, rozwiewając wszelkie niejasności. Dodatkowo, dzięki profesjonalnemu zapleczu Instytutu ALMARES, dysponowałem idealnymi warunkami do nagrania tych filmów. Kuchnia instytutu w weekendy zamieniała się w studio filmowe.

W książce znalazło się ponad 120 przepisów na zupy. Który z nich jest Twoim ulubionym i dlaczego?

To trudne pytanie, ponieważ mam wiele ulubionych zup, w zależności od pory roku i nastroju. W okresie świątecznym chętnie sięgam po bulion rybny mazursko-tajski z mlekiem kokosowym, makaronem ryżowym i kolendrą. Z kolei zupa rybna Andre, z czterema rodzajami warzyw i trzema rodzajami owoców morza, cieszy się dużym uznaniem moich przyjaciół.

Czy masz jakąś zabawną lub ciekawą historię związaną z tworzeniem książki lub z gotowaniem zup?

Podczas gotowania zup zdarzają się różne perypetie. Kiedyś gotując rosół odstawiłem do wystygnięcia wywar w zlewie naszej firmowej kuchni. Jedna z moich pracownic chcąc się wykazać dbałością o porządek, a był to jej pierwszy dzień w pracy przypadkowo wylała pięć litrów rosołu, który właśnie przygotowałem. Takie sytuacje uczą pokory i przypominają, że w kuchni zawsze może nas coś zaskoczyć.

Jakie są Twoim zdaniem najważniejsze zasady przy gotowaniu zupy?

Przede wszystkim należy korzystać ze świeżych składników i unikać polepszaczy smaku. Podstawą dobrej zupy jest rosół, który może być mięsny, warzywny lub rybny. Ważne jest również, aby eksperymentować, spełniać swoje kulinarne marzenia i dążyć do perfekcji w smaku.

Jakie są Twoje ulubione składniki, których nie może zabraknąć w dobrej zupie? Czy uważasz, że zupa może być pełnowartościowym posiłkiem?

Lubię różnorodność smaków i często sięgam po inspiracje z różnych kuchni świata, na przykład azjatyckiej. Zupa rybna, którą przyrządzam, jest bogata w warzywa, owoce morza i śmietanę, stanowiąc kompletny i sycący posiłek. Serwując zupę wystarczy dodać lampkę dobrego białego wina i bagietkę z masłem. Uważam, że zupa może być pełnowartościowym daniem, bogatym w składniki odżywcze.

Co poradziłbyś początkującym kucharzom, którzy chcieliby gotować pyszne zupy?

Przede wszystkim zachęcam do spełniania swoich kulinarnych marzeń i eksperymentowania w kuchni. Ważne jest, aby korzystać ze świeżych, dobrej jakości składników. Obecnie mamy dostęp do wielu przypraw i produktów z różnych zakątków świata, co daje nieograniczone możliwości w kreowaniu smaków.

Czy gotowanie ma dla Ciebie również wymiar społeczny? Czy zdarza Ci się gotować dla innych, np. w ramach akcji charytatywnych?

Gotowanie to dla mnie również okazja do dzielenia się radością z innymi. Często gotuję dla przyjaciół, organizując wspólne posiłki, które są okazją do spotkań i rozmów. Po wybuchu wojny w Ukrainie zaangażowałem się w pomoc uchodźcom, gotując dla nich barszcz ukraiński. To było dla mnie bardzo ważne doświadczenie, móc podzielić się z potrzebującymi cząstką polskiej gościnności i smaku.

Pełniłeś rolę Koordynatora Komitetów Międzykrajowych ICC w Rotary. Czy współpraca międzynarodowa zainspirowała Cię do poszerzenia Twojego „Świata Zup”?

Podróże i działalność w Rotary International niewątpliwie miały wpływ na moje kulinarne zainteresowania. Podczas Konwencji Rotary miałem okazję poznawać kuchnie z różnych stron świata. Organizując spotkania zarządu Światowej Rady ICC, zapraszałem gości z różnych krajów do wspólnego gotowania zup. Podróże te poszerzyły moje horyzonty kulinarne i zainspirowały do tworzenia nowych, autorskich przepisów, takich jak „warszawski clam chowder”, będący wariacją na temat słynnej bostońskiej zupy.

Jesteś aktywnym członkiem Rotary od wielu lat. Jak działalność w tej organizacji wpłynęła na Twoje życie? Jakie wartości Rotary uważasz za najważniejsze?

Rotary to dla mnie przede wszystkim możliwość budowania przyjaźni i czynienia dobra. Dzięki Rotary poznałem wspaniałych ludzi na całym świecie, a wyjazdy na konwencje Rotary to niezapomniane przeżycia. Rotary to także satysfakcja z pomagania innym, wspierania potrzebujących i budowania lepszego świata.

Na koniec naszej rozmowy, powiedz, gdzie można nabyć Twoją książkę?

Książkę „Świat Zup Andre” można nabyć na stronie internetowej: https://swiatzupandre.pl/ oraz w Empiku w wersji online. Można również skontaktować się z Instytutem ALMARES. Przy okazji zakupu książki wspieramy rotariański fundusz walki z polio END POLIO NOW, ponieważ od każdej sprzedanej książki przekazuję równowartość jednego dolara na ten cel.

Andrzeju, bardzo dziękujemy za inspirującą rozmowę i podzielenie się swoimi pasjami. Życzymy dalszych sukcesów kulinarnych i w działalności społecznej.

Dziękujemy za rozmowę.

A oto link do wywiadu jaki przeprowadziliśmy z PDG Andrzejem Ludkiem na kanale YT Rotary Polska News:

Dorota Wcisła, RC Elbląg Centrum i Tomasz Michalik, RC Białystok

 

 

Zobacz też

Kluczowe porozumienia podpisane

Kluczowe porozumienia podpisane

Drogie Rotarianki i Drodzy Rotarianie, z wielką przyjemnością informuję, że 21 maja 2025 r w Krakowie miało miejsce ważne dla…

Fakty na temat Rotary

Rotary to organizacja apolityczna i świecka, która łaczy ludzi wszystkich zawodów, narodowości i przekonań
Aktulanie ponad 1,2 mln Rotarian działa w 200 krajach i obszarach geograficznych, w 34 tysiącach klubów
Nasze motto brzmi: „Służba na rzecz innych ponad własną korzyść” (w języku angielskim "Service Above Self")
Jedną z najbardziej spektakularnych akcji podjętych przez Rotary International była zainicjowana w 1985 historyczna misja, uodpornienia wszystkich dzieci świata przeciwko chorobie Heinego-Medina.

Jedną z najbardziej spektakularnych akcji podjętych przez Rotary International była zainicjowana w 1985 historyczna misja, uodpornienia wszystkich dzieci świata przeciwko chorobie Heinego-Medina.

Pracując wspólnie z rządami wielu krajów oraz organizacjami pozarządowymi w kampanii Rotary Polio Plus zaangażowano 100 tysięcy wolontariuszy organizując szczepienia ponad miliarda dzieci. Dzięki tym wysiłkom Rok 2005 został uznany za rok uwolnienia świata od tej groźnej choroby. *****Kliknij na END POLIO NOW - by obejrzeć film o POLIO po polsku i zobaczyć, co mówią polscy lekarze oraz jak z POLIO walczy Rotary w Polsce*****

Jak działa Rotary?

Wspieranie pokoju
Wspieranie pokoju

Obecnie około 42 mln osób jest wysiedlonych w wyniku konfliktów zbrojnych lub prześladowań. Rotary Peace Fellows doskonali umiejętności, by wzmocnić działania pro pokojowe na świecie oraz rozwija zdolności mediacyjne lokalnych liderów by zapobiegać konfliktom.

Walka z chorobami
Walka z chorobami

Ponad 100 milionów ludzi każdego roku znacznie ubożeje z powodu wysokich kosztów medycznych. Staramy się poprawić i rozszerzyć dostęp do taniej i bezpłatnej opieki zdrowotnej na obszarach słabo rozwiniętych.

Dostarczanie czystej wody
Dostarczanie czystej wody

Ponad 2,5 miliarda ludzi nie ma dostępu do odpowiednich urządzeń sanitarnych. Co najmniej 3000 dzieci umiera każdego dnia z powodu biegunek wywołanych nieczystą wodą. Dajemy społecznościom możliwość rozwijania i utrzymywania systemów wodnych i sanitarnych. Wspieramy badania związane z wodą.

Opieka nad matką i dzieckiem
Opieka nad matką i dzieckiem

Co najmniej 7 milionów dzieci poniżej 5 roku życia umiera co roku z powodu niedożywienia, słabej opieki zdrowotnej i złych warunków sanitarnych. Aby zmniejszyć te dane, zapewniamy szczepienia i antybiotyki dla dzieci oraz zwiększamy dostęp do podstawowych usług medycznych.

Wspieranie edukacji
Wspieranie edukacji

67 milionów dzieci na świecie nie ma dostępu do edukacji a ponad 775 mln ludzi powyżej 15. roku życia to analfabeci. Naszym celem jest wspieranie lokalnych społeczności w ich dążeniu do uzyskania podstawowej edukacji i umiejętności pozwalających na godne życie.

Wspieranie lokalnej przedsiębiorczości
Wspieranie lokalnej przedsiębiorczości

Prawie 1,4 mld zatrudnionych ludzi żyje za mniej niż 1,25 $ dziennie. Realizujemy takie projekty, które zwiększają rozwój gospodarczy lokalnych społeczności i umożliwiają godną i efektywną pracę osobom młodym oraz starszym.

Ochrona środowiska
Ochrona środowiska

Rotary jest zainteresowane ochroną naszego wspólnego dziedzictwa: środowiska. Wspieramy działania, które wzmacniają ochronę zasobów naturalnych i promują ekologiczną zrównoważoność. Umożliwiamy społecznościom przyjmowanie lokalnych rozwiązań, tworzenie innowacyjnych projektów usługowych oraz dostęp do dotacji i innych zasobów.

Reagowanie na katastrofy
Reagowanie na katastrofy

Rotary, organizacja zrzeszająca ponad 1,2 miliona członków na całym świecie, jest obecna na miejscu i gotowa podjąć działania, aby pomóc społecznościom w radzeniu sobie ze skutkami katastrof. Współpracując ściśle z naszym partnerem ShelterBox i innymi organizacjami specjalizującymi się w pomocy w przypadku katastrof, prowadzimy projekty wspierające każdą fazę odbudowy społeczności.